EN

Защита
от кариеси

В Sky Dental KIDS сме фокусирани върху цялостната грижа, която включва всички методи и средства за отстраняване на причините за стоматологичните заболявания и техните последствия.

Вярваме, че здравите зъби са също толкова важни, колкото е важно и общото здраве на вашето дете и затова поставяме превенцията и профилактиката в основата на своята практика. Разработили сме специална програма, която защитава детските зъби от кариеси и гарантира денталното здраве на малките и пораснали пациенти. Тя започва с хранителна профилактика, включваща съвети за здравословно и пълноценно хранене и избягването на вредните храни, продължава с изграждането на добра орална хигиена - миене на зъбите, почистване на зъбен камък и плака, и включва високоефективни методи за превенция, като силанизация и флуорна профилактика.

Силанизация Силанизация

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на детските зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Най-често силанизация се прави на първите големи постоянни кътници или така наречените от зъболекарите – шести зъби. Поставянето на силант е:

  • Кратка процедура;

  • Абсолютно безболезнена;

  • Не причинява никакъв дискомфорт на детето.

Поставянето на силантите е най-ефективно, когато се извърши непосредствено след появата на зъба в устата, понеже зъбите пробиват с незавършена минерализация, която продължава до 2 години след пробива му. Това е и времето, в което зъбът е най-податлив на развитието на кариес. При правилно поставени силанти, може да се осигури почти 100% предпазване от развитие на кариес по дъвкателните повърхности.

Силанизация Флуорна профилактика

Флуорната профилактика е метод за предпазване на зъбите от кариеси, подходящ за всяка възраст. Флуорната терапия представлява директно нанасяне на флуорен препарат под формата на лак върху емайловата повърхност на зъбите и се прилага веднага след пробива им. Тя възпрепятства образуването на кариеси, тъй като повишава степента на устойчивост на твърдите зъбни структури и по този начин се намалява действието на деструктиращите фактори, като микроорганизми, зъбна плака и субстрата й.

  • Предучилищна възраст

Това е периодът, в който се въвежда флуорната профилактика. Препоръчва се апликирането да се поддържа на всеки 3 месеца. Изключително важно е то да се осъществява само върху здрави зъби, а също така е необходимо да се спазва хранителен режим, който да осигури ефективността на процедурата.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече